Anjou blanc sec 'La Croix Lizée' Chenin 2019
Château du Fresne
In het hart van de Anjou, de Faye d'Anjou, ligt dit historische domein daterend uit 1436. Het heeft zelfs een eigen La Confrérie des Gourmandiers et Tasteviniers du Château du Fresne met meer dan 400 leden. Yannis Bretault, David Maugin en Olivier Bretault zijn 3 lokale wijnmakers die de traditie van de vele generaties voortzetten met gebruik van nieuwe technologieën. De wijnen gemaakt van chenin blanc hebben een mooi concentraat en fijne balans met de zuurgraad. Men werkt met respect voor de natuur en streeft op korte termijn naar de certificering HVE. .
Het Château du Fresne, een familielandgoed in volle ontwikkeling
Château du Fresne is in 1982 ontstaan. Uit de vereniging van twee wijnbouwfamilies uit Faye d'Anjou: de familie Robin en de familie Bretault. Vandaag staat de derde generatie aan het hoofd van de wijngaard: Yannis Bretault, David Maugin en Olivier Bretault. Château du Fresne bestaat uit 80 hectare wijnstokken en cultiveert 8 druivensoorten. De drie belangrijkste zijn de emblematische druivensoorten van Anjou: Chenin, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. Met 8 AOC, 2 IGP en 17 Cuvées biedt het landgoed een scala aan gevarieerde en kwalitatieve wijnen die alle smaakpapillen zullen bekoren.
Karakter
Bleekgeel van kleur, delicaat in de geur, fris wit fruit, iets kruidigheid. De smaak is heel harmonieus met wit fruit, een zilt/mineraal accent en achterop iets honing, de afdronk is prettig en in balans.
Wijnbereiding
Na een lichte kneuzing en korte schilweking vindt in roestvrijstalen tanks de vergisting plaats. Voor optimaal fruitbehoud wordt de temperatuur onder de 20 graden gehouden. De wijn rijpt op het gistbezinksel dat meerdere malen door de wijn wordt geroerd waardoor de wijn een harmonieuze structuur krijgt. Geen malo. Voor de botteling in het voorjaar wordt de wijn licht gefilterd.
Gebied gegevens
Het wijngebied Anjou/Saumur is een uitgestrekt wijngebied, gelegen ten zuiden en ten noorden van de rivier de Loire, de steden Angers en Saumur maken er deel van uit. Zijrivieren van de Loire die deel uitmaken van deze regio zijn de Layon en de Aubance (allebei bekend om zoete wijnen). De Anjou en Saumur regio omvat ruim 5.700 ha wijngaard. In Anjou en zijn appellaties zijn de bodems graniet en leisteenhoudend en hoewel de bodems hier meestal geschikter zijn voor witte druiven omvat de productie alle soorten wijn van wit in droog tot edelzoet, rosé in droog tot gezoet, rood en mousserende wijnen. Naast wijn zijn hier ook veel andere gewassen aangeplant, als fruit, groenten en graan. In de vijftiger jaren was Anjou vooral een gebied van witte wijnen, daarna werd de rosé uit dit gebied heel populair, de laatste jaren zien we steeds meer droge witte, rode en mousserende wijnen. Ten zuiden van de stad Angers ligt het beroemde gebied Coteaux du Layon, langs de rivier de Layon. Zoet van chenin blanc (locaal bekend als pineau de la loire) is hier een specialiteit zowel in de basisappellatie als de hogere zoals Beaulieu, Chaume en Bonnezeaux. Al deze wijnen kenmerken zich door een verfijnde balans in zoet en zuur.
Gegevens producent
In het hart van de Anjou ligt dit historische domein daterend uit 1436. In 1927 kocht Alfred Robin grootvader van de huidige eigenaar Robin-Bretault het Château du Fresne. Momenteel zijn er 90 ha wijngaard in gebruik die met name gelegen zijn rond de stad Faye d’Anjou. Daar groeien de wijnstokken voornamelijk op gedegradeerde leisteen, van schisto-zandsteenoorsprong. Op de linkeroever van de rivier de Layon zijn de bodems meer filterend en samengesteld uit zand en grind. Yannis Bretault, David Maugin en Nicolas Richez zijn verantwoordelijk voor het domein. Naast chenin blanc is er ook cabernet franc, grolleau, sauvignon blanc en chardonnay aangeplant. Men werkt met respect voor de natuur en biodiversiteit en streeft op korte termijn naar certificering HVE (Haute Valeur Environnementale). Château du Fresne staat bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Serveren bij
Aangenaam als aperitief en superieur bij fruits de mer, lichte visgerechten en verse geitenkaas.
Serveertemperatuur
8 à 10ºC
Allergeen
sulfieten
Producent website
chateaudufresneanjou.com
Producent Château du Fresne
Classificatie AOP Anjou
Soort Wijn Lichte witte wijn
Druivenras chenin blanc
Sluiting Kurk
Land Frankrijk
Wijnregio Loire
Gebied Anjou
NIX18 Geen 18, geen alcohol. De bezorger zal aan de deur een leeftijdscheck uitvoeren.